Как да преместя Steam в друга директория?

Днес реших да свърша нещото, което отлагах от доста време, а именно – да сменя директорията на Steam в компютъра си. Главния проблем (по-скоро казус) идва оттам, че когато използвате Steam и теглите игри през него, той ги инсталира в директорията в която първоначално сте инсталирали Steam. По default тази директория е C:\Program Files\Steam . Още в самото начало можете да смените тази директория с която и да е друга (така както и аз съм направил). С течение на времето обаче (какъвто беше проблема при мен), насъбраната информация (игри) расте, а празното място в този partition на хард диска намалява. На сумати места в интернет се казва, че при download на игри в Steam не може да се посочи дестинация за теглене. Да, обаче можете да си преместите цялата Steam директория безболезнено и безпроблемно. Независимо дали искате да преместите тази директория в друга папка, partition или дори на друг hard disk (както аз направих), то следния гайд е за вас.

Нямам идея как да го опиша тоя гайд, затова ще разделя всичко на точки.

 1. Пригответе своя Steam акаунт
 2. Направете Backup на всичките си игри (Или поне тези които искате да запазите)
 3. Затворете всички отворени Steam прозорци
 4. Изтрийте ненужното от Steam директорията
 5. Изрежете и поставете Steam директорията на желаното от Вас място
 6. Пуснете Steam
 7. Възстановете цялата информация от направения (2 точка) Backup

Ето и подробно упътване по горните точки.

1. Пригответе своя Steam акаунт

Под „пригответе“ искам да кажа – Припомнете си паролата и логин мейла за акаунта, че да не стане фал. Чрез следния процес бързичко можете да си смените email-а, с някой актуален (ако вече не сте го направили), както и да видите логин информацията си.

Влизате в Steam. Горе вляво първото меню ‘Steam’ съдържа Settings менюто, което ни трябва.

После избирате третия бутон ‘CHANGE CONTACT EMAIL ADDRESS…’, за да смените имейла свързан с този акаунт. (За промяна на паролата използвайте втория бутон)

На последния екран, който ще се появи, въвеждате съответната информация.

2. Направете Backup на всичките си игри

Тази стъпка не е задължителна, но е препоръчителна. Все пак не е добре да си загубите както игрите, така и in-game информацията. Backup се прави много лесно: Влизате в същото Steam меню както в точка едно. Този път вместо Settings избирате ‘Backup and Restore Games…’. В менюто, което ще се отвори, избирате първата опция ‘Backup currently installed games’ и натискате Next. В следващия прозорец маркирате всички игри, които искате да добавите в този Backup (Най-добре всичките, ако не искате да загубите нещо) и отново натискате Next. Задавате дестинация за Backup файловете. Препоръчително е тази дестинация да е РАЗЛИЧНА от местоположението на Steam, защото ще трием някои неща по-късно и ако оставите дестинацията същата е възможно на по-късен етап да изтрием вече създадения Backup. След това завършваме тоя setup и чакаме да завърши целия Backup процес. Всичко изброено е ‘унагледено’ в следната картинка.

3. Затворете всички отворени Steam прозорци

Тука няма какво да обяснявам, просто изключвате Steam през трей иконката (например). Десен бутон и Exit.

4. Изтрийте ненужното от Steam директорията

Тук внимателно. Влезте в папката Steam, пак казвам по default C:\Program Files\Steam\ и изтрийте абсолютно всичко БЕЗ Steam.exe и БЕЗ папка Steamapps.

5. Изрежете и поставете Steam директорията на желаното от Вас място

ВЕДНАГА след като изтриете всички маркирани файлове (както на картинката по-горе) давате една стъпка назад, т.е. назад една папка. Изрязвате ЦЯЛАТА Steam папка, която вътре в себе си трябва да съдържа само Steam.exe и папката steamapps. (Под ‘изрязвам’ разбирайте – десен бутон върху папката и после Изрежи или Cut) След това ‘навигирате’ до желаната от Вас дестинация/папка и там поставяте изрязаната папка (Десен бутон и Постави/Paste).

6. Пуснете Steam

Влизате в току-що поставената папка и пускате Steam.exe. Steam се отваря, минава през ъпдейт и виждате библиотеката си с игри. (Ще забележите, че изтритите одеве файлове са се ъпдейтнали и върнали отново в Steam папката)

7. Възстановете цялата информация от направения (2 точка) Backup

Не съм сигурен дали това е задължително. Мисля, че игрите сами се ъпдейтват, но за всеки случай направих Restore от Backup-а. (И без това вече го бях направил) Тая работа също става лесно. Отново в менюто горе вляво наречено Steam, имаме бутон Backup and Restore games, същия, който използвахме одеве за backup. В отвореното меню обаче избираме Restore a previous backup. Навигираме до Backup папката, която одеве посочихме в точка 2 и продължаваме с процеса. За нула време всички игри са обратно в Library. (За да не слагам наново картинки, използвайте за унагледяване първа и втора картинка от точка втора, нататък е само Next 😉 )

Еми това е цялата работа. На мен ми отне около 40-50 минути. Най-много време ми отне създаването на Backup и после преместването на Steam папката от единия хард на другия.
Ако имате въпроси, с удоволствие ще се опитам да отговоря.

P.S. Знам, че вероятно гайд-а е твърде подробен, но не всеки се оправя чак толкова добре с тея неща.

Advertisements

10 thoughts on “Как да преместя Steam в друга директория?

  1. 😀 Ами благодаря! Само че ако не се лъжа Valve вече добавиха опция в Стийм, когато инсталираш някоя игра да избираш друга директория, различна от тази на Стийм.

 1. виж но сега като го пускам ми показва онова дет зарежда и не ме пуска пробвах да флизам на ПОТРЕБИТЕЛ-Ски акаунт и не става нещо че е истрито ли незнам само тука търся помнощ и винаги я намирам но тоя път незнам помогни моля 😦 БЛАГОДАРЯ ЗА ОТДЕЛЕНОТО ВРЕМЕ 🙂

   1. Ами по принцип като купуваш игра от стийм магазина или активираш продукт в стийм, първия или втория промпт пита къде да изтегли/инсталира играта, дали в директорията на Стийм или някъде другаде. До колкото помня преди не беше така и всичко теглеше в директорията на Стийм.

 2. Да но примене е само някоя игра аз бях купил Garry’s mod и неми даваше да го преместя тоест няма такова за приместване точно само 1 2 игри открих за преместване ако трябва сте слагам пач и всичко само и само дами тръгне

   1. Разбрах проблема при всяка исталирана игра ми дава някакъв ГРЕШКА и та е : Steam.exe (main exception):Unable to write to the current Steam application Folder.Please move steam to a folder where you have write privileges. Поне ако знаеш тази грешка ми кажи как да я оправя

   2. Ами щом ти казва, че нямаш write privileges си погледни хубаво директорията, в която е Стийм. Ако имаш няколко акаунта на Уиндоус, виж да не би Стийм да е в директорията на друг акаунт, т.е. да нямаш права да инсталираш там софтуер. Ако пак нищо не стане, просто пробвай да премахнеш целия стийм и го инсталирай наново в нова директория.

 3. Предишния Уиндоус го имах . Сега сам го преисталирал и сам трил и преинсталирвал 3 пъти Стиим . Пробвах с всяка директория на D:/ и на C:/Program Files Само там ми работи това което ми казваш ти нестава тоест сам го правил вече.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s