Windows 8 (Първи и втори вчепетления)

На 29.02. (преди 1 месец) Microsoft-ци пуснаха за консуматорско превю и най-новата си операционна система – Windows 8. Известно време се двоумих, но преди 2-3 седмици взех решение и сложих да пробвам и аз „тая нова чудесия“. Ако и вие искате да пробвате операционната система – теглете на воля тук.
(Ще се опитам просто да споделя впечатления, без да задълбавам. Не обещавам обаче!)

Инсталация
След Windows 7, инсталацията на Windows 8 е дори още по-лесна. Смея да твърдя, че е направена дори като за идиоти. Но както и да го погледна, процеса наистина е облекчен. След като изтеглите нещото в по-горния линк или оттук, ще трябва да го пуснете (Duh!). След това можете да си изберете начин на инсталация и дестинация за инсталация. Можете без проблем да си инсталирате Windows-a без дори да се занимавате с флашки, ISO-та и DVD-та. Все пак, ако желаете, самия сетъп ви предоставя възможността да инсталирате системата през флашка (ще са ви нужни около 4 GB или малко по-малко). Друга опция, която със сигурност не е за пренебрегване – dualboot. Единствено трябва предварително да си отделите около 20 GB от хард диска в отделен partition и да качите ОС-а на него. Така при всяко включване на компютъра можете да си избирате кой OS да ви се включи (т.нар. dualboot).

Metro
Една от най-големите новости на Windows 8 е Метро интерфейсът. Неговата главна цел е да замести познатото ни Старт меню. Метро интерфейсът е съставен от плочки, представляващи различни „апликейшъни“. Съществува и Store за други апликейшъни. За сега той не е много пълен, но има няколко безплатни приложения като за ‘test’. Старт бутонът в долната лява част на екрана, с който сме свикнали, тук липсва. Ако сложите мишката точно в ъгъла се появява прозорче с Метро-то и можете да пуснете Метро интерфейса. На мен честно казано това не ми прави много впечатление, понеже съм свикнал да използвам Win бутона на клавиатурата.

Голямо подобрение според мен (и една от функциите които използвам ежедневно) е търсенето в Windows. Натискате Win бутона и докато сте в Метро, просто започвате да пишете. Отделно намерените резултати са категоризирани във Apps, Settings и Files. Естествено най-търсените апликейшъни/програми всеки път започват да се появяват все по-напред в резултатите.

Синхронизация
Не е тайна, че Windows 8 е оня Mischung, дето е мислен, както за таблети, така и за Desktop/Laptop компютри. Нямам на разположение нито tablet, нито touch дисплей, затова не мога да коментирам ползуването му с тях. Но първото нещо, което повечето хора забелязват още при инсталацията на ОС-а е въвеждането на имейл адрес и използването му за уникален user login. (Всички се сещаме за плюсовете от използването на mail с мобилно устройство като таблет) Някои от апликейшъните, вградени в Win 8 „захапват“ мейла и дърпат какво ли не. С други думи – синхронизация на някои ваши неща (услуги) с Windows. Следните – Mail (Може да добавяте различни акаунти), SkyDrive, People (Contacts), Calendar, Photos (SkyDrive, Facebook, Flickr).
Като идея е добре, но за сега тея функции куцат МНО-ГО. Надявам се във финалните версии през октомври да ги видим по-добре работещи.

Lock screen
(100% повлиян от таблетите) Когато заключите компютъра си, виждате картинка по избор, голям часовник, дата, както и малки notification иконки, които показват ако имате нов имеил, следващ евент от календара и т.н.

Overall Design
Като цяло дизайнът на Windows 8 не се различава много от този на Windows 7. Някои от нещата, които определено се забелязват са: Бутоните на прозорците са мааалко по – правоъгълни (Нищо фрапиращо). Default цветовата схема е по-лека и приятна за окото (поне според мен). Избора на активен език за клавиатурата става не само чрез Alt+Shift, но и с Win + Space, като мястото на езика е преместено точно до часовника. Обичаният от всички бутон Show Desktop в долния десен ъгъл на екрана не се вижда, но все още е там. (По тази причина и не може да завличате прозорци до там, затова сега по-често трябва да използвате комбинацията Win+D или Win+M)

Проблеми
За сега не съм имал кой знае какви проблеми. Първия, с който се сблъсках, беше отвратителния Flash в Chrome. Отказвам да използвам Internet Explorer и просто исках да си използвам Google Chrome. За щастие обаче, решение на проблема се намери. Ако имате подобен проблем ми пишете, мога да обясня подробно как да го оправите. (Просто трябва да се сложи Flash от Adobe Labs т.е. beta версия.)
Втори проблем, който от няколко дни забелязвам, е едно много кофти замръзване за половин секунда, средно на всеки 15-25 секунди. Много е неприятно, но до сега не съм чул друг да има подобен проблем, тъй че може и в моя хардуер да куца нещо, ще видим.
Всичко останало върви без грешка, нямам проблеми с Compability, всички игри и софтуер вървят на 6.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s