Google Drive, що е то?

Google Drive е LIVE! (има рима?)
Вече можете да ползвате дългоочакваната услуга съвсем безплатно (че и платено може). Аз лично се почудих защо им отне толкова време на Google, но това е друг въпрос.


Та какво е това животно? Най-просто казано Google Drive е по-развитата версия / заместител на Google Docs. Нашите любимци предлагат 5GB ‘облачно’ пространство. Въпросното е напълно безплатно и можете да го използвате за каквито файлове си пожелаете. Можете да качвате, теглите и преглеждате файловете си в Drive от PC, Mac, Android устройства и iOS устройства. Използването на Drive на PC или Mac става с изтеглянето на дребен софтуер, който просто добавя една Google Drive папка на компютъра ви (Подобно на Dropbox). При Android устройствата вече има специален App, а за iOS предстои да излезе такъв. Можете да изтеглите софтуера за компютъра си от страницата на Drive (бившото Docs).

Също както при Docs, чрез Drive можете да споделяте снимки, документи, да ги обработвате в реално време с други хора (независимо от ползваното у-во), както и да прикачвате драйв-ски документи към имейли. Интересно за отбелязване е и поддръжката на различни формати файлове (PSD, PDF, Illustrator, както и HD VIdeo).

Естествено не може без search щом се говори за Google. В драйв можете да търсите из документите си чрез тагове, различни ключови думи, които се съдържат в документите, а дори и можете да намирате снимки. Google използва технологията използвана и при Google Image Search и така например, когато потърсите за някой известен природен обект / място, ако имате такава снимка, тя също ще се появи в резултатите. Възможно е и търсенето на думи в снимки. OCR или Optical Character Recognition не съществува като технология от вчера или оня ден, но вече можете и да намирате думи в сканирани документи / снимки на текст и т.н. в Google Drive.

Ако 5GB пространство не ви устройват, то имате опция и за Drive Premium. 25GB ще ви струват $2.49 на месец, а 100GB – $4.99 на месец. Съответно се увеличава и пространството в Picasa. Разширението на мястото за съхранение на файлове може да стане до 16TB, което ще ви излезе нищожните $799.99 на месец. При закупуването на който и да е Premium пакет Gmail Storage-a се уголемява от сегашните 10GB (променени от 7GB на 10GB заради Drive launch-a) на 25GB.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s