Spotify в България (Guide)

Предварително се извинявам, ако ви е писнало днес да четете навсякъде за Spotify.

Какво за бога е Spotify и какво толкова всички са луднали по него?
Spotify е музикална услуга, създадена преди доста години (5+). Всички са „луднали“ по Spotify, защото посредством Spotify човек може да създава различни плейлисти с песни, да ги споделя с приятели, да си слуша музика или (най-големия плюс според мен) да открива нова музика посредством Радио алгоритъма на Spotify. Радио функцията е това, което отличава Spotify от подобни услуги като Pandora и iTunes Radio (и двете не работят официално в България).

Как да ползвам Spotify?
Влизате на spotify.com, регистрирате се и си инсталирате софтуера (Windows/OS X/Linux, няма значение), готови сте (Има и уеб приложение, но по-добре да си ползвате dedicated софтуера). Spotify също може да „захапе“ музиката, която имате локално (на компютъра) и после да я синхронизира с вашия айпод (кабелно) или iOS/Android у-во (посредством wifi).

Често задавани въпроси относно Spotify:

Как да намеря и да последвам (follow) мой познат/приятел?

  • Аз лично препоръчвам да свържете Spotify с Facebook профила си. Има копче за тая работа в Preferences (Ctrl+P). Ако и двамата имате свързани FB акаунти, може да се намерите просто чрез търсене на името в search полето в горния ляв ъгъл (Ctrl+L).
  • Ако не желаете да си свързвате FB акаунтите, трябва да знаете съответния username. Пишете в search полето (Ctrl+L) – spotify:user:[username] като на мястото на [username] слагате username (duh!). Например, ако искате да намерите мен, просто пишете в search полето – spotify:user:shadowmarn

Как да си сложа аватар?
За сега няма такава опция, но ако си свържете Spotify акаунта с Facebook акаунта, Spotify ще вземе автоматично аватара Ви от FB и ще показва него.

Как да ползвам радиото?

  • В лявата част на Spotify има бутон Radio в раздел Apps. Оттам можете да създадете Radio (т.е. да слушате песни) на базата на някоя песен, изпълнител, албум или дори жанр. Spotify намира добри „пасващи“ песни, спрямо това което сте избрали, и ви пуска някоя произволна песен, която можете да прескочите (skip) или да харесате (така Spotify може да ви подбере по-подходящи песни).
  • Другият вариант е да си създадете плейлиста (или да последвате публична плейлиста на някой ваш приятел) и в самия прозорец на плейлистата да натиснете бутона Start Radio. (Отново ще подбере песни подобни на тези в цялата плейлиста).

Как да кажа на Spotify да свири само през определено/друго устройство?
Ако имате повече от 1 аудио карта или различни тонколони, слушалки и т.н. и искате да нагласите Spotify да свири от някое определено у-во, следвайте ето този гайд.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s