Рационални Обобщения

Не, не става дума за изборите днес.

Не мислех да пиша последващ пост относно Ratio 2014, но въпросното толкова ми хареса, че нямаше как да не издраскам следното:

Вчера (24.05.14г.) се проведе четвъртото издание на RatioфорумЪТ за популярна наука. Общо взето денят, в който активно се радвам, че вече не ми се налага да ходя на училище и не ми се налага да слушам скучни и монотонни лекции с учебници от преди времето, в което съм се родил.

Организацията беше на ниво. Самият факт, че нито се е споменавало за „организацията“ по време на събитието е доказателство, че въпросната е била на ниво. (Или поне на мен, като зрител, не ми е било причинено някакво неудобство, за да се запитам – „Към кой сега да се обърна, какви са тия неуредици…“ и т.н.). Отново имаше лектори, отново имаше кафе/чай, отново имаше и щанд на Ozone.bg с книжки на скандални цени (който умишлено не разгледах, защото имам лошия навик да си купувам готини книги, само дето нали съм беден студент, а трябва и да се яде :D). Тази година обаче имаше и доста място извън самата зала за почивка/посядване и евентуална „удобна“ дискусия относно предстоящите/миналите лекции. Естествено имаше и удобна и достатъчно широка тераса за пушачите и любителите на чистия въздух (Интересно, как двете групи евентуално се оказват на едно и също място, нали?). Sofia Event Center ми се стори чудесно място за точно това събитие.

Лекциите
И трите лекции бяха интересни (естествено не по равно). Освен самата презентация на лекторите, зад тях се прожектираше и live feed от камерите в залата, което направи виждането на лекторът/сцената чудесно. Озвучението също беше много добро, ама то няма и как да е иначе, все пак залата за това е правена. Няколко обобщения от лекциите (за тези от вас, които не ме следват в Туитър или като цяло са пропуснали #RatioBG):

– Тиранозавърът Рекс е бил пухкав.
– Благодарение на сексът по невзаимно съгласие преди няколко хиляди години, сега всеки от нас има 4-7% неандерталски гени в себе си.
– Ако наречете някого червей, то вие спокойно ще сте наполовина прави. (50% общи гени)
– Микровълновите печки без въртяща се чиния са лъжа. Купувайте само такива с въртяща се чиния.
Ако искате да умрете от радиация, посредством храна – просто изяжте 80,000,000 банана.
– Ако имате навика да ползвате (или просто отлепвате) тиксо във вакуум, рано или късно ще получите рак.
Интернетът на съседите отсреща се краде наесен, когато окапят листата по дърветата.
– Черните балони лесно се пукат с лазери. По предложение на @Saaabina, тръгваме по баловете с лазери.
– Ако ползваш Comic Sans в презентацията си, хората със сигурност ще говорят за теб (или поне за презентацията ти).
– Флоуресциращите мишки не са мит. Също и флоурсециращите рибки, зайци, маймуни и каквито се сетите животинки.
– Истината за Генната Модификация е някъде по средата. (не е само полезна/вредна)

Хората
Около самото Ratio се заформи едно общество от стари и нови „членове“. За пореден път се срещнах с хора, с които се запознах на първото Ratio, както и имах възможността да срещна нови хора. Също много от хората, с които често комуникирам в Twitter се оказаха на Ratio. „Цяла година си пишем в Twitter и сега благодарение на Ratio имаме възможността да си поговорим и на живо“. Самата достъпност на публиката и на лекторите прави събитието именно форум, в който се зараждат изключително интересни (а често и забавни) дискусии. Например в една от почивките успях да дочуя от доста интересен разговор за Erectus (no Homo), чак до разгорещен спор на тема – „Да вкараме червени флуоресциращи гени в рецидивистите, за да се разпознават лесно сред обществото…“.

С нетърпение очаквам следащото издание.

(Ще „крадна“ снимки от самото събитие след като ги качат)

Advertisements

2 thoughts on “Рационални Обобщения

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s