Uber в София

Първоначалните „слухове“ преди време се оказаха истина и Uber започнаха да „оперират“ в София преди два дни (09.12.)Uber Logo

Какво е Uber?
Uber е услуга, която предоставя „споделени“ пътувания. (Цялата тая терминология с такситата и споделеното пътуване е дебела, затова ще се опитам да не навлизам много в нея) Концепцията накратко – Искам да стигна от точка А до точка Б, поръчвам си кола посредством Uber приложението. Колата идва на посоченото от мен място и ме кара до посочената от мен точка. След пристигането излизам от колата и до тук.

Звучи като обикновено такси, с какво Uber е по-различна услуга?
Има доста неща, които различават Uber от таксиметровите услуги, като някои от тях са:
Плащането – Плащането се извършва единствено и само по електронен/банков път, затова и е нужно да закачите картата си към акаунта (кредитна/дебитна). Като напуснете автомобила телефонът ви информира колко струва вашето возене, давате оценка на шофьора си и плащането минава без да се докосвате до банкноти, карти за разплащане, бакшиши и т.н.
Оценяването – Системата за оценки е много проста. След всяко возене можете да оцените шофьора с от 1 до 5 звезди, както и да оставите коментар за него. Другото важно е, че след trip шофьорът също оценява своите пътници от 1 до 5 звезди. Как работи системата – Ако дадете 3 звезди или по-малко на някой шофьор, системата ще се стреми вече да не ви match-ва със същия шофьор. По същия начин работи и в другата посока.
Информацията – След колко време колата ще е при вас в минути, виждате карта с местополжението на избраната кола в реално време, виждате името и снимка на шофьора, както и неговият рейтинг. Модела на колата и регистрационния ѝ номер.
Достъпност – Получавате възможността да се обадите или да пишете СМС на шофьора още преди да е пристигнал при вас (Той има същата възможност)
Подбор – Uber имат изисквания, шофьорите им да карат коли, произведени не по-рано от 2006 година, както и да не са имали предварителни нарушения. Всеки шофьор минава през предварително обучение.
Side-Job – В огромна част от случаите, шофьорите работят нещо друго. Повечето използват възможността за допълнителен доход в свободното си време (понякога дори и само по 2-3 часа на ден).

Колко струва?
Цените на Uber са следните – 0.70лв. начална такса, 0.20лв. на минута, 0.40лв. на километър, 3лв. минимална такса за trip и 3лв. такса за отказване на поръчка.

Следва моят първи сблъсък с услугата в София, оттук надолу очаквайте единствено субективизъм (i.e. личното ми мнение).

Часът е 18:00. Намирам се в Costa Coffee на ъгъла на ул. Кракра и ул. Шейново (Зад ректората). Трябва по някакъв начин да стигна до кв. Хаджи Димитър. По-рано днес е пусната Uber в София и решавам, че като „ърли адоптер“, ще се возя на Uber. Колата в София е само една (в този момент) и успявам точно нея да извикам. Имам 16 минути и използвам времето да нащракам screens и да разцъкам подробно целия UI. През това време получавам SMS от Uber, че колата е тръгнала към мен и след колко минути ще пристигне. Дилян има пет звезди и кара Ford Fiesta. От менюто в горния десен ъгъл мога да му пиша или да му звънна. Мога да добавя още хора към моето возене, за да си разделим сметката накрая. Колата идва точно на време, вътре е чисто, топло и мирише добре (въпреки, че Дилян пуши, не го прави в колата). Още с влизането ми се усмихва, запознаваме се, дори ме пита за музикално предпочитание. Минава откъдето аз му кажа без да има каквото и да е против. 25 минути по-късно стигаме дестинацията и излизам от колата. Изваждам телефона и виждам последния скрийн, на който оценявам шофьора и виждам цената на пътуването (В случая е 0.00, защото е с промо код). След малко получавам mail от Uber с подробен receipt за пътуването, който съдържа карта с изминатия маршрут, начин на плащане, разбита цена за возенето (начална такса + време + разстояние) и отново инфото на шофьора. Това е.

Ако имате въпроси с удоволствие бих отговорил (ако мога). За сега ще продължа да ползвам Uber, в моментите, в които преди ползвах такси.
Ако някой има желание да си направи Uber акаунт и иска 15лв кредити да се повози 2-3-4 пъти – може да ползва ubermitko линка.

Прилагам купчина скрийншоти от гореизписаното.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s